- Biquinho acı biberi: özellikleri ve faydaları
- Biquinho biberi nasıl ekilir?
- Biquinho biberi ile dikkatli olun
- Biquinho biber konservesi nasıl yapılır?
Yemeklerinde baharatlı bir tattan hoşlananlar bir saksıya biquinho biberi ekmeyi düşünmelidir. Bu bitki lezzetli baharatlar oluşturmaya yardımcı olur ve batıl inançlara göre nazarı uzak tutar.
Bu rehberde, evde biquinho biberinin nasıl yetiştirileceğini ve yetiştiriciliği ile gerekli bakımı öğreneceksiniz.
Biquinho acı biberi: özellikleri ve faydaları
Acı biber olarak da bilinen biquinho biberi ( Capsicum çince ) Brezilya'ya özgüdür ve özellikle ülkenin güneydoğu bölgesinde yetiştirilmektedir.
Küçük, yuvarlak ve narin bir şekle sahiptir. Yoğun kırmızı bir renge ve adını haklı çıkaran bir gaga ucuna sahiptir.
Taze veya konserve olarak sosları, balıkları ve etleri çeşnilendirmek için kullanılabilir. Malagueta gibi diğer acı biber türlerinin aksine biquinho yanmaz ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirme potansiyeline sahiptir.
Vücut için faydalarına gelince, biquinho biberi anti-enflamatuar etkiye sahiptir, lokal ağrılarla mücadele eder, kolesterolü önler ve hatta vücuttaki termojenik etkisi sayesinde kilo kaybına katkıda bulunur.
Biquinho biberi nasıl ekilir?
Biber, saksıda yetiştirilebilen küçük boyutlu bir bitkidir, bu nedenle daireler için mükemmeldir. Baharatı bir duvarda, dikey bir bahçe olarak veya balkonda veya pencere pervazında da kullanabilirsiniz. Yetiştirme için seçilen ortam, bitkinin hayatta kalması için gerekli koşullarla uyumlu olmalıdır.
İşte evde biquinho biberinin nasıl yetiştirileceği:
- Piquinho biber tohumlarını yerleştirmek için tohum yatağında bir boşluk bırakın.
- Boşluğu, çimlenme için en iyisi olan solucan humusu bazlı bir alt tabaka ile doldurun.
- Parmaklarınızı kullanarak tohumların iki katı büyüklüğünde bir çukur açın.
- Her deliğe 3 ila 4 tohum ekleyin.
- Deliği yumuşak toprakla doldurun.
- Fidenin üzerine günde iki kez su püskürtün. Biberlerin çimlenmesi ortalama 15 gün sürer. Soğuk bölgelerde çimlenme süresi daha uzun olabilir.
Fideler görünmeye başladığında, en küçük olanları kesin ve yalnızca en güçlü görünenlerin büyümesine izin verin. Ortalama 5 cm'ye ulaştıklarında, onları bir saksıya nakledebilirsiniz. Kap ne kadar büyük olursa, bitkinin gelişme şansının o kadar yüksek olacağını unutmayın.
Fidenin saksıya aktarılması
Biquinho biber fidesini bire bir oranında bitkisel toprak ve kaba inşaat kumu içeren bir saksıya yerleştirin. Toprağın gevşek olması önemlidir. Daha sonra, toprağa daha fazla besin vermek için biraz tabaklanmış gübre ve odun külü karıştırın.
Kemik unu veya yumurta kabuğu unu da alt tabakaya hoş bir içeriktir, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.
Biber bitkisi büyüdükçe, onu sabit tutmak için bambu veya tahta bir kazık kullanın.
Biquinho biberi ile dikkatli olun
Parlaklık
Evde tam gelişmiş bir biquinho biber bitkisine sahip olmak istiyorsanız, bitkiyi tam güneşe maruz bıraktığınızdan emin olun. Güneş ışınlarına ne kadar çok maruz kalırsa, gelişimi için o kadar iyidir.
Sıcaklık
Bu biber çeşidi tropikal ve subtropikal iklime sahip bölgelerde iyi yetişir. Yetiştirme için uygun sıcaklıklar 18ºC ile 34ºC arasında değişir.
Sulama
Bitkinin sağlığını ve gelişimini garanti altına almak için düzenli bir sulama programını sürdürmek önemlidir. Biquinho biberini en az iki günde bir, tercihen sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde sulayın. Toprağı nemli tutun, ancak ıslatmayın.
Hasat
Biberler ortaya çıktığında ve olgunlaştığında, mümkün olan en kısa sürede hasat edilmesi önerilir. Hasat için gecikme, bitkinin meyvelerini korumak için çok fazla enerji tüketmesine neden olur.
Biquinho biber konservesi nasıl yapılır?
Hasattan sonra biquinho biberi ile bir konserve hazırlayabilirsiniz, göz atın:
İçindekiler
- 200g biquinho biber
- ¼ su bardağı su
- 1 diş sarımsak
- 1 defne yaprağı
- Kekik dalları
- Bardağı tamamlamak için alkol sirkesi
- Tuz
Nasıl hazırlanmalı
Biberleri akan suyun altında yıkayın, saplarını çıkarın ve iyice süzülmelerini bekleyin. Kekik yapraklarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirin.
Şeker, su, ikiye bölünmüş sarımsak ve defne yapraklarını bir tavada karıştırın ve şeker tamamen eriyene kadar ısıtın. Sıvıyı biberlerin üzerine dökün ve sarımsak ve defne yapraklarını kaba yerleştirin. Sirke ile doldurun ve konservenize tuz ekleyin.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve 15 dakika boyunca ters çevirin. Kavanozu buzdolabında saklayın ve yemeden önce bir hafta bekleyin.
Biber bitkilerinin yanı sıra şişe ve saksılarda da biber yetiştirebilirsiniz.