Vanda orkidesi: nasıl bakılacağı ve çiçek açtırılacağına dair sırlar

Vanda orkidesi, bahçecilik dünyasında baş aşağı, gevşek köklerle dikilmesiyle ün kazanmıştır. Bu nedenle, bu baş aşağı yetiştirme, bir alt tabaka kullanımını gerektirmez.

Rengarenk ve süslü çiçekleriyle orkide grubu, Brezilyalıların gözdelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Bu küçük bitkiler Orkidegiller En sevilen çeşitler arasında Vanda vurgulanmaya değerdir.

Eskiden Vanda orkidesi pahalı bir bitkiydi ve fiyatı 300 ila 1.000 R$ arasındaydı. Ancak günümüzde 100 R$'dan başlayan daha uygun fiyatlara bitki bulmak mümkün. Genel olarak fiyat nadirliğine, çiçeklerin boyutuna ve ülkenin bölgesine göre değişiyor.

Aşağıda, vanda orkidesinin temel özelliklerini ve bitkiyi her zaman güzel ve sağlıklı tutmak için gereken bakımı açıklıyoruz.

Vanda orkidesinin kökeni ve özellikleri

Vanda orkidesi, genellikle Tayland'ın sıcak ve nemli ormanlarında bulunan Asya kökenli bir bitkidir. Epifitik bir türdür, yani büyümesi için destek olarak başka bitkilere sahip olarak gelişir.

Vanda tipi orkideler büyük ağaçlarda yetişir ve hava köklerine sahiptir. Çiçekler çeşitli renk ve şekillerde gelişerek manzarayı daha neşeli ve renkli hale getirir.

Vandalar 4 metreye kadar büyüyebilir ve 200 yıldan fazla yaşayabilir. Bitkinin yaklaşık 80 çeşidi doğada bulunabilir ve bunlar yetiştiriciler tarafından melezleme ve muhteşem yeni versiyonlar yaratmak için kullanılır.

Zarafet ve sofistike bir sembol olan vanda orkidesi, odaları süslemek için veya hatta bir hediye olarak kullanılabilir.

Bu arada, Vanda'nın çiçekleri sadece canlı renkleriyle değil, aynı zamanda boyutlarıyla da şaşırtıyor. 15 cm çapa kadar ulaşabiliyorlar.

Vanda orkidesinin bakımı nasıl yapılır

1 - Uygun ortam

Her şeyden önce, vanda orkidenizi asmak için iyi aydınlatılmış bir yer seçin. Bitki ister balkonda, ister fidanlıkta veya dış konut bahçesinde olsun, her zaman asılı olmalıdır.

Vanda orkide saksısı, kök gelişimini kolaylaştırmak için birkaç deliğe sahip olduğundan diğerlerinden oldukça farklıdır. İçi boş yapı ayrıca köklerin su basmasını önlemeye yardımcı olur.

Uzun ve süslü kökleri nedeniyle Vanda, ağaçlarda yetiştirilecek en iyi orkide çeşitlerinden biridir.

2 - Parlaklık ve sıcaklık

Evde Vanda orkidesi yetiştirirken çok önemli bir diğer nokta da bitkiye bol miktarda doğal ışık sağlamak, ancak çiçeklere ve yapraklara doğrudan güneş ışığı vermemektir. Aksi takdirde bitki sararma ve tamamen yanma riskiyle karşı karşıya kalır.

Şimdi, soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, sonbahar ve kış mevsimlerinde Vanda'yı korumaya özen göstermelisiniz. Sıcaklık çok düşük olduğunda, bitki uykuya girer ve çiçeklenmesini durdurur.

En uygun olanı, orkideyi kış boyunca bir serada korumaktır, böylece rüzgarların ve düşük sıcaklıkların etkisinden zarar görmez. Kontrollü sıcaklığa sahip bir ortamın yokluğunda, iç mekan yetiştiriciliğini tercih edin.

3 - Sulama

Vanda orkidesi nemi sever, bu nedenle özellikle kurak mevsimlerde bol su verilmelidir.

Geleneksel püskürtücüyü kullanmanın yanı sıra, yaprakları ve kökleri iyice ıslatmak için Vanda'yı asılı olduğu yerden çıkarıp musluğun altına yerleştirebilirsiniz.

Sadece bu bitkinin çiçeklerini doğrudan ıslatmaktan kaçının, çünkü bu lekelenmeye neden olur ve dayanıklılığı azaltır.

Bitkiyi orijinal yetiştirme yerine yerleştirmeden önce suyun düzgün bir şekilde süzülmesini bekleyin.

Kısacası, nispeten yüksek hava nemini korumanın bir yolu yoksa, yapraklara ve özellikle köklere su püskürtmeye özen gösterin.

Yaz aylarında, özellikle sıcağın yoğun olduğu bölgelerde, Vanda orkidesinin üzerine günde en az iki kez su püskürtülmesi önerilir.

Sulama sıklığına uyulmadığında, Vanda kolayca susuz kalır ve kökleri kurur.

Soğuk mevsimlerde sulama sıklığının azaltılması, yani bitkinin gün aşırı ve her zaman sabahları sulanması önerilir.

Son olarak, günlük olarak nemi korumayı kolaylaştırmak için her zaman yanınızda bir el püskürtücüsü bulundurun.

4 - Substrat

Hava köklerine sahip oldukları için, Vandalar orkide substratında yetiştirilmez. Başka bir deyişle, hiçbir koşulda bahçe toprağında veya herhangi bir çiçekçi substratında yetiştirilmemelidir.

Vanda yetiştirmenin en iyi yolu, ilk ekim için destek görevi gören boş bir saksı kullanmaktır. Kökler uzun kalır ve kaptaki deliklerden geçer.

5 - Haşere ve hastalık kontrolü

Daha nemli bir ortamı sevdiği için, vanda orkidesi sümüklü böcek ve mantar oluşumuna karşı savunmasızdır. Daha ciddi sorunlardan kaçınmak için, bitki sağlıklı görünse bile her iki ayda bir mantar ilacı uygulanması önerilir.

Genel olarak, mantardan muzdarip asmaların yaprakları lekelidir ve bahçenizin veya fidanlığınızın izole bir alanında, yani sağlıklı bitkilerden uzakta tutulmalıdır.

Vanda orkidesinin özel bakımı

Genel olarak, hastalık belirtilerini kontrol etmek için bitkinizin durumunu günlük olarak değerlendirme alışkanlığı edinin. Bu, sorunu düzeltmek için hızlı hareket etmeyi ve bitkinizi kaybetmemeyi kolaylaştırır

Çok önemli bir nokta daha: vanda orkidenizin hava köklerini asla kesmeyin. Bu kökler nemi ve besinleri emme süreci için gereklidir.

Vanda orkide fidesi nasıl yetiştirilir

Vandalar iki şekilde çoğaltılır: keikiler veya salkım bölünmesi ile.

Keikiler için fikir, yan tarafta sürgün üretmiş sağlıklı bitkiler kullanmaktır. Bu şekilde sürgün, ayrı bir saksıda bir fide haline gelmek için ana bitkisinden ayrılır.

Öte yandan, en popüler olarak kabul edilen küme tekniği, fide yapmak için birden fazla gövdeye ve iyi gelişmiş köklere sahip bitkilerin kullanılmasından oluşur.

Aşağıda, bir vanda orkide fidesinin nasıl yapılacağına ilişkin adım adım talimatlara bakın:

  1. Zararlılardan veya hastalıklardan muzdarip olmayan sağlıklı bir yetişkin vanda orkide örneği seçin;
  2. Küçük, içi boş bir plastik kap alın ve fideyi içine yerleştirin.
  3. Bitkinin köklerinin gelişmesi için nefes alması gerektiğinden, bu çoğaltma yönteminde toprak eklemeyin;
  4. Bitkinin köklerini ve yapraklarını günde en az bir kez sulayın.
  5. Haftada bir kez su ile seyreltilmiş gübreyi püskürtün. Çiçeklenme ve bakım gübresini dönüşümlü olarak kullanın (20 20 20).

Vanda fidenizi her gün nemli tutmak için zamanınız yoksa, bir PET şişeden bir su damlatıcısı yapmanız önerilir. Bu şekilde, sulama gün içinde kademeli olarak gerçekleşecek ve çok fazla sorun yaşamayacaksınız.

Diğer orkide türlerinden farklı olarak, Vanda büyük hava sirkülasyonu olan yerlerde kalmayı sevmez. Bu nedenle, mümkünse, fidenin bulunduğu vazoyu tropikal bir ormanın koşullarını simüle eden - sıcak ve nemli - korumalı ve daha nemli bir alanda tutun.

Vanda orkidesi nasıl çiçek açar?

Vanda orkidesi, gerekli bakımı gördüğü sürece yılda dört defaya kadar çiçek açabilir. İpuçlarından biri, sürekli beslenmeyi sürdürmek, yani orkideler için özel gübreler vermektir.

Genel olarak, Vanda sahipleri, suda çözülmesi ve köklere püskürtülmesi gereken bir tür çözünür gübre kullanırlar. Uygulama, ürün ambalajında önerilen doza uyularak her on günde bir yapılmalıdır.

Aşırı doz kimyasal yanıklara neden olabilir ve orkidenin köklerini tamamen kurutabilir, bu nedenle çok fazla gübre kullanmamaya dikkat edin.

Ayrıca, vandanızı çiçek açmaya teşvik etmek de önemlidir:

  • Doğrudan güneş ışığı almayan iyi aydınlatılmış bir ortamda bırakın;
  • Kötü havalandırılmış ortam;
  • Havadaki yüksek nem oranı - %90'ın üzerinde (bu konuda yardımcı olması için bir nemlendirici kullanabilirsiniz).

Özel bir ekipman olmadan havanın nemini kontrol etmek her zaman kolay değildir. Bu nedenle, evde bu tür orkide yetiştirenler dijital saatli bir higrometre satın alma fikrini düşünebilirler.

Vanda orkidesinin nasıl yetiştirileceğine dair daha fazla ipucuna göz atmak için Spagnhol Plants kanalındaki videoyu izleyin.

Artık evde nasıl vanda orkidesi yetiştireceğinizi biliyorsunuz. Kısacası, onlara sürekli ışık, sık sulama ve susuz kalmamaları için cereyandan korunaklı bir yer sağlayın.

Başa dön